Vegyes virágméz az egész méhészeti szezon alatt ( tavasztól őszig ) a méhecskéink által gyűjtött mézek összessége.
A virágpor jótékony hatásai az emberi szervezetre A virágpor széleskörű méregtelenítő és gyógyító hatásai már évek óta jól ismertek és számos területen alkalmazzák őket, a következő betegségek esetén hívható természetes segítségként: vérszegénység vérnyomás szabályzás allergia ellen magas koleszterin szint fáradtság meddőség impotencia prosztata problémák vérkeringés visszerek vércukorszint csökkentés csontritkulás máj és epe műkődés húgyutak és veseműködés emésztés és bélfunkciók szabályzása immunerősítés súlyproblémák idegrendszer erősítése sclerosis multiplex műtétből való kilábalás A virágpor fogyasztása terhesség alatt is ajánlott, igen jó hatással van mind az anya szervezetére mind a magzat fejlődésére. Természetesen terhességet megelőzően is érdemes fogyasztani, ugyanis az esetek többségében azért nehézkes a fogantatás, mert a szervezetből hiányoznak a megfelelő tápanyagok. Az allergia és a virágpor Némely pollen szaporodása a szél által történik, ezeknek jellemzően könnyű a súlya és annyira kicsik, hogy észre sem vesszük, amikor a levegőben nagy mennyiségben keringenek. Ezek a szél által felkapott pollenek felelősek a pollen allergiáért. Ily módon szaporodik például a parlagfű is. Az a virágpor, amelynek súlya nehezebb és állaga ragacsos, rendszerint a rovarok segítségével szaporodik, amikor azok virágról virágra szállnak. A méhek az ilyen fajta virágpollent gyűjtik össze, viszont ennek a pollennek a rendszeres fogyasztása enyhítheti a fent említett allergia tüneteit és a szénanáthát. A virágporban megtalálható a quercetin (kvercetin) nevű flavonoid, megakadályozza a szervezetben az allergia kialakulásáért felelős anyagok termelődését. Napi adagja 10-20 gramm, 2-3×1 kiskanál, lehetőleg étkezés előtt. A virágport az emberi szervezet könnyen hasznosítja, egyedül, de főként mézzel vegyítve, vagy kevés vízbe, gyümölcslébe, joghurtba keverve fogyaszthatjuk,de inkább az utóbbi javasolt. A virágport száraz helyen, jól zárodó edényben, vagy zacskóban kell tárolni.