Az orvosi zsálya elengedhetetlen része egy konyhakertnek. Csodálatos gyógynövény és fűszernövény is egyben. Frissen és szárítva is használható. Szörpöt és teát egyaránt készíthetünk a leveléből és a virágjából is.
Rebarbara gyógynövény palánta Évelő növény, ami terjedelmes bokorrá nő meg. A virágszáron magot érlel, ha nem akarjuk használni a magjait akkor érdemes letörni a virágszárat, hogy ne vonjon el tápanyagot a levelektől. Mindenféle helyen terem, de leginkább a napos helyet szereti, túl árnyékos helyen a levelei vékonykák maradnak. 2-3 éves növényről érdemes szedni a leveleket, amit március közepétől május végéig lehet szedni. A leveleit nem ajánljuk fogyasztásra, mert túl sok oxálsavat tartalmaz. Levélnyeleit viszont lehet fogyasztani, kompótot, levest, süteményt, lekvárt, de akár hajöblítőt is lehet készíteni, amit szőke hajra ajánlanak.
Rozmaring fűszernövény palánta A rozmaring levelei frissen és szárítva is felhasználhatók fűszerként. A rozmaringlevél magas hő és hosszas főzés hatására sem fő szét, így tökéletesen alkalmas grillezett ételek és raguk ízesítésére. A friss rozmaringot a fenyőhöz hasonló, enyhén a borókabogyóra emlékeztető íz jellemzi. Ezzel szemben a szárított rozmaringnak csodásan kesernyés, gyantás íze van. Kissé kesernyés íze tökéletesen kiegyensúlyozza a szószok és raguk ízvilágát, és gyakorlatilag nincs még egy olyan fűszernövény, amely jobb választás lenne grillezéshez. A rozmaring a halakhoz, a tenger gyümölcseihez, a bárányhoz és a vadhúshoz is remekül illik.
Tárkony fűszernövény palánta Évelő növény, ami a 60-90cm-es magasságot is elérheti. Napos helyen szeret a legszebben fejlődni, nem szereti a folyamatosan nedves talajt. Tavasszal kell visszavágni őket teljesen a talajig, hogy szép új hajtások bújjanak elő. Ecetek ízesítésére, saláták, levesek, szószok vagy húsok fűszerezésére is használható.