Koriander fűszernövény. Napos, meleg éghajlatot kedvelő növény. A korianderzöld látványra hasonlít a petrezselyemhez, az illata azonban egészen más. Különleges, kissé citromos, mégis mély, mással összetéveszthetetlen aromái teszik különlegessé. A friss korianderzöld felhasználási területe is igen széles. Kerülhet frissen aprítva salátákra, egytálételekre, szendvicskrémekbe is. Fontos tudni, hogy aromái, vitamintartalma gyorsan elillannak, ezért tanácsos mindig a főzés végén, frissen a fogásokra szórni.
Levendula fűszernövény palánta A levendula nemcsak gyógy- és fűszernövény, hanem dísznövényként, sőt, rovarriasztóként is megállja a helyét. Évelő, felfásodva fagytűrő. Érdemes évente kétszer metszeni, tavasszal minél mélyebben, mert felkopaszodásra hajlamos.
Majoranna fűszernövény. Nagyon fagyérzékeny, ezért itthon egyéves fűszernövény. Fényigénye miatt az egész napos napfényt szereti, és rendszeres öntözésre van szüksége. Hűvösebb nyarakon vagy árnyékosabb helyen nem lesz szép dús növényünk. Leveleit szárazon vagy frissen használhatjuk ételek ízesítésére. Gyógyteát is lehet belőle készíteni, ami tüdőbetegségekre nagyon jó, hiszen oldja a hurutokat, tisztítja a hörgőket, de nagyon jó gyomornyugtató hatása is van.
Oregánó fűszernövény. A fűszernövény leginkább a meszes talajokon fejlődik legjobban, nem igényel sok gondozást. Jó adottságokkal rendelkező igénytelen növény, amit ültethetünk a tűző napos helyre is mivel fény és melegkedvelő. Jótékony hatása már nagyon régről ismert, levelét, olaját, külsőleg és belsőleg egyaránt fel lehet használni, azonban nagy mennyiségben történő felhasználása nem mindenkinek javasolt. A konyhákban húsokhoz, paradicsomos ételekhez, szószokhoz, salátákhoz használjuk leggyakrabban, a főzés végén az ételhez adva, hogy meg tudja tartani karakteres aromáját.
Fodormenta palánta, évelő, 0,5L műanyag cserépben. Ültethető cserépbe, kertbe, ládába.
Koriander palánta, 0,5L műanyag cserépben. Ültethető cserépbe, kertbe, ládába.
Rebarbara gyógynövény palánta Évelő növény, ami terjedelmes bokorrá nő meg. A virágszáron magot érlel, ha nem akarjuk használni a magjait akkor érdemes letörni a virágszárat, hogy ne vonjon el tápanyagot a levelektől. Mindenféle helyen terem, de leginkább a napos helyet szereti, túl árnyékos helyen a levelei vékonykák maradnak. 2-3 éves növényről érdemes szedni a leveleket, amit március közepétől május végéig lehet szedni. A leveleit nem ajánljuk fogyasztásra, mert túl sok oxálsavat tartalmaz. Levélnyeleit viszont lehet fogyasztani, kompótot, levest, süteményt, lekvárt, de akár hajöblítőt is lehet készíteni, amit szőke hajra ajánlanak.
Rozmaring fűszernövény palánta A rozmaring levelei frissen és szárítva is felhasználhatók fűszerként. A rozmaringlevél magas hő és hosszas főzés hatására sem fő szét, így tökéletesen alkalmas grillezett ételek és raguk ízesítésére. A friss rozmaringot a fenyőhöz hasonló, enyhén a borókabogyóra emlékeztető íz jellemzi. Ezzel szemben a szárított rozmaringnak csodásan kesernyés, gyantás íze van. Kissé kesernyés íze tökéletesen kiegyensúlyozza a szószok és raguk ízvilágát, és gyakorlatilag nincs még egy olyan fűszernövény, amely jobb választás lenne grillezéshez. A rozmaring a halakhoz, a tenger gyümölcseihez, a bárányhoz és a vadhúshoz is remekül illik.