A görög bazsalikom kisebb levelekkel és kompakt növekedési formával rendelkezik, ami ideálissá teszi kis kertekben és erkélyeken való termesztésre. Napfényigényes növény, napi 6-8 óra napfény szükséges számára. Jó vízelvezetésű, tápanyagban gazdag talajban fejlődik a legjobban, és rendszeres öntözést igényel, de kerülni kell a túlöntözést. A görög bazsalikom felhasználása sokrétű, mind a konyhában, mind a gyógyászatban. Intenzív, édes íze miatt kiválóan alkalmas saláták, szószok, levesek, pizzák és tészták ízesítésére. A gyógyászatban is fontos szerepe van a görög bazsalikomnak. Segíthet az emésztési problémák enyhítésében, mint például a puffadás és a gyomorégés. Nyugtató hatása miatt teák és infúziók készítésére is használják, amelyek segíthetnek a stressz és a szorongás enyhítésében.
A citrom illatú bazsalikom egy friss, citrusos aromájú gyógynövény, amelyet gyakran salátákhoz, tésztákhoz és italokhoz adnak, hogy könnyed, citromos ízt kölcsönözzenek az ételeknek.
A bazsalikom (Ocimum basilicum), különösen a salátalevelű fajtája, egy mediterrán eredetű, aromás fűszernövény, melynek levelei nagyok és húsosak, ideálisak salátákhoz és friss felhasználáshoz. Ez a változat enyhébb ízű, mint a hagyományos bazsalikom, és remekül illik különféle ételekhez, beleértve a szendvicseket, tésztákat és leveseket.
A borsikafű egy aromás fűszernövény, melyet frissen vagy szárítva használnak, és gyakran alkalmazzák húsok, levesek, főzelékek és saláták ízesítésére, mivel enyhén borsos ízt ad az ételeknek.
A citromfű egy aromás gyógynövény, amely friss, citromra emlékeztető illatával és nyugtató hatásával ismert, gyakran használják teákhoz, ételek ízesítésére és természetes stresszoldóként.
Cola fűszernövény Különleges illatú évelő növény, amelynek levelei a kólához hasonló édes-fűszeres illatot árasztanak. Kerti gondozása egyszerű: napos helyet és jó vízáteresztő talajt kedvel, jól tűri a szárazabb időszakokat is, és évelőként évről évre visszatér a kertben. Cola szörpöt lehet belőle készíteni illetve limonádékba is lehet hasznosítani.
Az izsóp (Hyssopus officinalis) egy évelő, fásodó szárú, illatos gyógynövény, amely elsősorban a mediterrán térségből származik, de hazánkban is jól megél, ha megfelelő körülményeket biztosítunk számára. Dísznövényként, gyógyhatása miatt és fűszernövényként is kedvelt. Gondozása egyszerű, különösen, ha napos, meleg, szélvédett helyre ültetjük, és jó vízelvezetésű, meszes, laza talajba kerül. Tavasszal, a növekedési időszak elején érdemes visszametszeni a hajtásokat, hogy bokrosabbá váljon, valamint virágzás után is visszavágható, így elkerülhető a túlzott fásodás. Az izsóp júniustól augusztusig virágzik, virágai lehetnek lila, kék vagy rózsaszínes árnyalatúak. A virágzás idején különösen vonzza a méheket és más beporzó rovarokat. A betakarítását a virágzás idején vagy közvetlenül előtte érdemes végezni, amikor a hatóanyag-tartalom a legmagasabb. A levágott hajtásokat csokorba kötve, árnyékos, szellős helyen kell szárítani, majd légmentesen zárható edényben tárolni. Gyógyászati szempontból az izsóp fontos gyógynövény. Főként köptető, hurutoldó, gyulladáscsökkentő hatású, de izzasztóként és étvágyjavítóként is alkalmazzák. Teaként történő fogyasztása javallott megfázás, torokgyulladás vagy emésztési panaszok esetén. Ehhez 1 teáskanál szárított izsóplevelet forrázunk le 2 dl vízzel, majd 10 perc áztatás után leszűrjük. Naponta 1-2 csészével fogyasztható, de hosszú távú alkalmazás esetén orvosi egyeztetés javasolt. Illóolaját aromaterápiában használják, görcsoldó és fertőtlenítő hatása miatt, de csak hígítva és külsőleg. A konyhában is hasznát vehetjük: erőteljes, fűszeres, enyhén mentás íze miatt húsételek, levesek, zöldségételek, sültek ízesítésére alkalmas. Mértékkel kell használni, mert intenzív aromája elnyomhatja a többi hozzávalót. Dísznövényként is mutatós: szép formájú bokrot nevel, virágai dekoratívak, és kiválóan alkalmas szegélynövénynek vagy fűszerkertbe. Ráadásul méhcsalogatóként a biodiverzitás növeléséhez is hozzájárul.
A kapor frissen vagy szárítva használt fűszernövény, melyet általában salátákhoz, halételekhez, szószokhoz, levesekhez és főzelékekhez adnak hozzá az íz fokozása érdekében.
A körömvirág gyógyító hatásáról ismert virág, melyet gyakran teákban vagy kenőcsökben használnak, hogy enyhítsék a bőrirritációkat és gyulladásokat, valamint szépítik a bőrt.
A legényvirág kedveli a világos, szórt fényt, de félárnyékos helyen is megél. Közvetlen, erős napsugárzás azonban megperzselheti a leveleit, különösen fiatal korban. A hőmérsékletet tekintve a 18–24 °C ideális számára, huzattól és hideg levegőtől viszont óvni kell. A locsolásnál figyelembe kell venni, hogy a növény gumós gyökerű, és hajlamos a túlöntözésre.