Komáromi Kosár Közösség

belépés / regisztráció
belépve maradok
jelszóemlékeztető
jelszóemlékeztető
0
A kosár zárásáig
A kosár üres
Kezdőlap Termelőink Horváth Ferencné gyógy- és fűszernövény és palánta termelő

Horváth Ferencné gyógy- és fűszernövény és palánta termelő

Horváth Ferencné Noémi vagyok, helyileg Naszályon van egy kis kertészetem. Gyógy- és fűszernövények termesztése mellett zöldség palántákkal is foglalkozom. 

Termékek

Aktív szűrők Szűrés
Allergének
biodinamikus, bio
tojásmentes
gluténmentes
tejmentes
cukormentes
sls free
Állatkísérletmentes
Pálmaolajmentes
Parabénmentes
Lejárat közeli termék
Előrendelhető termék
vegán
Ajándékcsomag
Ár szerint

Borágó

A növény jellemzően 30–60 cm magasra nő, erőteljesen szőrözött, húsos, barázdált szára és levelei vannak. Levelei nagyok, tojásdad alakúak, puha szőrökkel borítottak, amelyek az egész növénynek érdes tapintást kölcsönöznek. A borágó virágai jellegzetes csillag alakúak, többnyire élénk kék színűek, de ritkán előfordulhatnak fehér vagy rózsaszín változatok is. A virágzás általában júniustól szeptemberig tart. A borágó levelei és virágai egyaránt ehetőek. A friss leveleknek uborkára emlékeztető illatuk és ízük van, ezért gyakran használják salátákban, hidegtálakban, levesekben, vagy akár limonádék ízesítőjeként is. Virágait gyakran alkalmazzák ételek dekorálására – például süteményeken, salátákon vagy koktélokban –, mivel nemcsak szép látványt nyújtanak, hanem enyhén édeskés, uborkás ízük is van. A növénynek hagyományosan gyógyászati jelentősége is van. A népi gyógyászatban nyugtató, lázcsillapító, vizelethajtó és izzasztó hatása miatt alkalmazták. Teáját megfázásos tünetek, köhögés, torokfájás esetén itták. Magjából hidegen sajtolt borágóolajat nyernek, amely értékes gamma-linolénsavat (GLA) tartalmaz. Ez a zsírsav különösen jótékony hatású lehet gyulladásos bőrproblémák, például ekcéma vagy atópiás dermatitisz esetén, és gyakran alkalmazzák bőrápoló készítményekben vagy étrend-kiegészítőként. Fontos azonban megjegyezni, hogy a borágó friss levelei és virágai pirolizidin-alkaloidokat tartalmazhatnak, amelyek nagy mennyiségben vagy tartós fogyasztás esetén májkárosító hatásúak lehetnek. Ezért fogyasztása csak mértékkel, alkalomszerűen ajánlott, és gyógyászati célra inkább a magból sajtolt, tisztított borágóolaj javasolt, amely nem tartalmaz ilyen káros vegyületeket. A borágó könnyen termeszthető, napos helyet, jó vízelvezetésű talajt kedvel, és önvetéssel is könnyen elszaporodik a kertben. Virágai emellett méhcsalogató hatásúak, így biokertészek is előszeretettel ültetik más növények mellé, például paradicsom vagy eper társaságába.

550 Ft / db
550 Ft/db

Citromfű

A citromfű egy aromás gyógynövény, amely friss, citromra emlékeztető illatával és nyugtató hatásával ismert, gyakran használják teákhoz, ételek ízesítésére és természetes stresszoldóként.

550 Ft / db
550 Ft/db

Édes burgonya(fehér)

Az édesburgonya fehér húsú változata egy gyökérzöldség, mely édeskés ízű és krémesebb állagú, mint a narancssárga húsú társa. Sokféleképpen elkészíthető, sütve, főzve vagy pürésítve, és gazdag tápanyagokban, például rostban, vitaminokban és antioxidánsokban.

600 Ft400 Ft / db
400 Ft/db

Édesburgonya(Japán)

A japán édesburgonya, más néven "Satsumaimo," egy népszerű édesburgonya fajta Japánban, melynek héja lilás-vörös, húsa pedig sárga és édes ízű. Gazdag rostokban, vitaminokban és ásványi anyagokban, gyakran használják sütve, pürésítve vagy tempura formájában.

650 Ft / db
650 Ft/db

Édesburgonya(lila)

A lila édesburgonya egy különleges fajta, amely mély lila húsú és héjú, és gazdag antioxidánsokban, különösen antociánokban, amelyek a színét is adják. Édes, diós íze és krémes textúrája van, és változatos módon készíthető el, sütve, pürésítve vagy párolva.

650 Ft / db
650 Ft/db

Édesburgonya(narancssárga)

A narancssárga húsú édesburgonya, amelyet gyakran "yam" néven is emlegetnek Észak-Amerikában, édeskés ízéről és gazdag tápanyagtartalmáról ismert. Tele van béta-karotinnal, amely a jellegzetes narancssárga színt adja, és változatos módon készíthető el, például sütve, főzve, pürésítve vagy levesekben és rakott ételekben felhasználva.

650 Ft / db
650 Ft/db