Horváth Ferencné Noémi vagyok, helyileg Naszályon van egy kis kertészetem. Gyógy- és fűszernövények termesztése mellett zöldség palántákkal is foglalkozom.
Horváth Ferencné Noémi vagyok, helyileg Naszályon van egy kis kertészetem. Gyógy- és fűszernövények termesztése mellett zöldség palántákkal is foglalkozom.
A Brutus paradicsom egy nagy termésű, húsos, lédús fajta, amely ideális friss fogyasztásra és szendvicsekhez, jellegzetesen enyhén lapított, bordázott alakjával és édes-savanykás ízével.
A ‘Cream Sausage’ egy különleges megjelenésű paradicsomfajta, amely krémes-sárga színű, hosszúkás (kolbász formájú) terméseiről kapta a nevét. Bokros habitusú, determinált növekedésű, vagyis nem nő túl nagyra, és ideális kisebb kertekbe, edényes termesztésre vagy akár balkonládába is. A 'Cream Sausage' kiválóan érzi magát nagyobb cserepekben, ládákban is – legalább 20–25 literes térfogat javasolt –, de szabadföldön is jól fejlődik. Mivel determinált fajta, vagyis meghatározott magasságig nő, általában nem szükséges karózni vagy rendszeresen kacsozni, mint a folytonnövő fajtákat – bár egy enyhe támaszték nem árt, ha sok termést hoz. A hónaljhajtásokat nem kötelező eltávolítani, kivéve, ha túl sűrűvé válik a növény. A 'Cream Sausage' sok napfényt igényel – legalább 6–8 óra közvetlen napsütés naponta –, ezért napos fekvést válasszunk. A rendszeres, de mérsékelt öntözés kulcsfontosságú. A termések kb. 6–8 cm hosszúak, krémfehér, néha enyhén zöldes vagy halványsárga színűek, és húsos állagúak, kevés maggal. Ideálisak szendvicsekbe, salátákba vagy akár szárított formában is.
A cseresznye paradicsom az egyik legkedveltebb paradicsomfajta a házikertészek körében – apró, édes, lédús bogyóit folyamatosan hozza, és kevésbé igényes, mint sok nagytermésű társai. A cseresznye paradicsom nagyon sok napfényt igényel – napi 6–8 óra közvetlen napsütés az ideális. A végleges hely lehet szabadföld, magaságyás, nagyobb cserép vagy balkonláda is, de lényeges, hogy a talaj legyen tápanyagban gazdag, morzsalékos, jó vízáteresztő képességű. A cseresznye paradicsom folytonnövő (indeterminált), ami azt jelenti, hogy egész szezonban nő és termést hoz – ezért karózást igényel, valamint rendszeres hónaljhajtás-eltávolítást (kacsozás), hogy ne nőjön túlságosan elágazóvá, és a növény inkább a termésekre koncentráljon. Az öntözés kulcsfontosságú: mindig egyenletesen nedvesen tartsuk a talajt, főleg forró nyári napokon, mert a kis bogyók hajlamosak a repedésre, ha vízhiány után hirtelen sok nedvességet kapnak. A betakarítás nyár közepétől egészen szeptember végéig tart – a folyamatos szüret serkenti az újabb virágok és termések képződését.
Finom ízű, bőtermő, folytonnövő fekete koktélparadicsom. Egy fürtben 10-12 szem van. A bogyó színe bordó feketés árnyalattal, átlag tömege 15-20 g. Betegségre ellenálló fajta.
A kék paradicsom termesztése különleges élményt nyújt, nemcsak szokatlan, mélykék-lilás színvilága, hanem antioxidánsban gazdag beltartalma miatt is. A gondozása hasonló a hagyományos paradicsoméhoz. A palántákat mélyebbre is tehetjük, hogy a száruk alsó részéből további gyökerek fejlődjenek, ez stabilabb növekedést eredményez. A karózás elengedhetetlen, mert a kék paradicsom fajta folytonnövő, vagyis egész nyáron növekszik és virágzik. A rendszeres öntözés alapvető fontosságú, különösen nagy melegben, de kerüljük a túlöntözést. A hónaljhajtások eltávolítása (kacsok lecsípése) szükséges a kék paradicsomnál, különösen, ha egy szárra neveljük őket. Ez segít a tápanyagok hatékonyabb elosztásában és csökkenti a lombozat sűrűségét, így jobban szellőzik a növény és kevesebb a betegség esélye. A virágzást követően kis zöld, majd lassan színesedő paradicsomok jelennek meg. A kék szín az antociánok miatt főként ott fejlődik ki, ahol a nap közvetlenül éri a termést – az árnyékban lévő részek zöldes-pirosas maradhatnak. Fontos megjegyezni, hogy a kék paradicsom nem akkor érett, amikor teljesen kék, hanem amikor a kék héj alatt a termés alsó része pirosra vagy narancssárgára színeződik.
Magasra növő, támrendszer melletti termesztésre és fűtetlen fólia alatti hajtatásra alkalmas, folytonos növekedésű hibrid. Fürtös, jó minőségű bogyói kemények, megnyúlt gömb alakúak, 60-70 g átlagtömegűek, piacosak, tárolhatók. Gömbölyű bogyói kemény húsúak, rendkívül jóízűek. A bogyók egyszínből érnek, egészen a korai fagyokig szedhetőek. 8-10 tő lugas paradicsom akár egy egész család friss paradicsom igényét fedezi. Leginkább friss fogyasztásra javasoljuk, de eltenni is kiváló fajta. Igen bőtermő, gyors növekedésű fajta.
A paradicsom manó egy apró méretű, édes, és ízletes paradicsomfajta. Gyakran használják salátákhoz, dekorációként, vagy egyszerűen csak friss fogyasztásra, mivel zamatos íze és kis mérete miatt nagyon népszerű.
Folyton növő, bőtermő fajta, számtalan piros, ovális, nagyon aromás terméssel. A MiriMiri paradicsom repedésre nem hajlamos, húsa szilárd, sokáig tárolható. Termésének átlagos átmérője 2 cm, átlagsúlya 10g.
Nagy, húsos, lédús, ízletes paradicsom (a termés átlagtömege 400-450g). Friss fogyasztásra és befőzésre egyaránt kiváló.
A termesztett paradicsomok közül a legnagyobb bogyóval rendelkezik. Bogyómérete 250g-500g-ig terjed, nem ritka az 1000g feletti termés. Alakját tekintva nem teljesen kerek, néha szabálytalan, gerezdes, felületi bordákkal rendelkező bogyókat terem. Állaguk húsos, de nem kásás, héjukkal együtt szinte szétolvad a szájban, kevés magjuk van. Zamatosak, nem savasak, héjuk vékony.
A pink paradicsom különleges színével, lédús, húsos állagával és enyhén édes, aromás ízével egyre népszerűbb a házikertészek körében. A legtöbb pink paradicsom fajta folytonnövő, vagyis hosszú ideig hozza a termést, ezért karózás és rendszeres kacsozás(a hónaljhajtások eltávolítása) szükséges. Ez elősegíti a növény levegőzését, a termések napfényhez jutását és a jobb hozamot. A pink paradicsom termései általában nagyobb méretűek és húsosabbak, ezért némi extra figyelmet igényelnek. A termések színe éretten világos vagy sötétebb rózsaszín, néha enyhe csíkozottsággal. Fontos tudni, hogy ezek a fajták nem mindig pirosodnak be teljesen, ezért a betakarítást puhaság, illat és szín alapján érdemes megítélni, nem csak a megszokott piros szín alapján.