Horváth Ferencné Noémi vagyok, helyileg Naszályon van egy kis kertészetem. Gyógy- és fűszernövények termesztése mellett zöldség palántákkal is foglalkozom.
Horváth Ferencné Noémi vagyok, helyileg Naszályon van egy kis kertészetem. Gyógy- és fűszernövények termesztése mellett zöldség palántákkal is foglalkozom.
A Promyk egy körülbelül 80-120 cm magasra megnövő bokorfajta. Egyenként legfeljebb 80 grammos, kerek, lapos, piros paradicsomothoz létre. A gyümölcsök gyakran egyenetlen méretűek. Lédús gyümölcsök régimódi paradicsom ízzel.
A Roma paradicsom determinált növekedésű, feldolgozásra kiválóan alkalmas fajta. A termés válla széles, formája hosszúkás, színe piros. A termés tömege átlagosan 80-100 g. A Roma paradicsom rendkívül strapabíró növény. Vízigénye sem éri el a gömbölyű fajtákét. Maga a termés szárazanyagtartalma is elég nagy. Ez az egyik legjobban aszalható fajta.
Sárga színű termése gömbölyű, átlagtömege 110-125 g. Nagyon dekoratív, mely hatalmas fürtökben terem. Húsos, nagyon jó ízű paradicsom, mely friss fogyasztásra alkalmas. Elsősorban azoknak ajánljuk, akiknél emésztési problémák miatt kerülni kell a savas ételeket.
A San Marzano paradicsom termése piros, hosszúkás, kemény, szeletelésre, befőzésre, szószkészítésre kifejezetten ajánlott.
Folyton növő, támaszték mellett nevelhető, igazi szendvicsparadicsom. Apró bogyói sárgák, körte alakúak, laza fürtben nőnek. Egész nyáron, őszig a fagyok beálltáig terem. Nagyon édes, szinte savmentes, ezért emésztési zavarokkal küzdőknek és kisgyermekeknek kitűnő. Elsősorban friss fogyasztású koktél, de ha marad belőle érdemes pürének befőzni. Aranysárga, lekvár szerű különleges mártás lesz belőle. Salátában jól mutat.
A Spencer paradicsom egy nagy hozamú, nagyméretű húsú paradicsomfajta, amely különösen a friss fogyasztásra és a feldolgozásra is ideális. Ez a fajta a determinált (cserje jellegű) növekedésű paradicsomok közé tartozik, ami azt jelenti, hogy viszonylag kompakt formában nő, és jól alkalmazható kisebb kertekben vagy akár cserépben is. A Spencer paradicsom a közepes és nagy méretű gyümölcseiről ismert, amelyek kerek, enyhén lapított formájúak és gazdag, húsos belsővel rendelkeznek. A Spencer paradicsomnak piros színűek a termései, és ízük édes és friss, enyhe savassággal, ami kifejezetten vonzóvá teszi őket mind a nyers fogyasztás, mind pedig főtt étkezések során. A gyümölcsök húsa vastag és lédús, ami ideálissá teszi őket szószok, pürék, levesek és egyéb feldolgozott paradicsomos termékek készítésére. Mivel a Spencer paradicsom viszonylag kemény húsú, így jól bírja a szállítást és tárolást, ezért kereskedelmi termesztésre is alkalmas.
Determinált növekedésű paradicsom, aminek normál piros méretű termése van. SAVMENTES
Rebarbara gyógynövény palánta Évelő növény, ami terjedelmes bokorrá nő meg. A virágszáron magot érlel, ha nem akarjuk használni a magjait akkor érdemes letörni a virágszárat, hogy ne vonjon el tápanyagot a levelektől. Mindenféle helyen terem, de leginkább a napos helyet szereti, túl árnyékos helyen a levelei vékonykák maradnak. 2-3 éves növényről érdemes szedni a leveleket, amit március közepétől május végéig lehet szedni. A leveleit nem ajánljuk fogyasztásra, mert túl sok oxálsavat tartalmaz. Levélnyeleit viszont lehet fogyasztani, kompótot, levest, süteményt, lekvárt, de akár hajöblítőt is lehet készíteni, amit szőke hajra ajánlanak.
Rozmaring fűszernövény palánta A rozmaring levelei frissen és szárítva is felhasználhatók fűszerként. A rozmaringlevél magas hő és hosszas főzés hatására sem fő szét, így tökéletesen alkalmas grillezett ételek és raguk ízesítésére. A friss rozmaringot a fenyőhöz hasonló, enyhén a borókabogyóra emlékeztető íz jellemzi. Ezzel szemben a szárított rozmaringnak csodásan kesernyés, gyantás íze van. Kissé kesernyés íze tökéletesen kiegyensúlyozza a szószok és raguk ízvilágát, és gyakorlatilag nincs még egy olyan fűszernövény, amely jobb választás lenne grillezéshez. A rozmaring a halakhoz, a tenger gyümölcseihez, a bárányhoz és a vadhúshoz is remekül illik.
A növény 20–60 cm magasra nő, levelei mélyen szeldeltek, szórt állásúak és sötétzöld színűek. A levelek frissen fogyaszthatók, és fiatal korban a legízletesebbek – ekkor még enyhébb, lágyabb az ízük. Virágai kicsik, sárgásfehérek, sötétebb erezettel, négy sziromlevélből állnak, és gyakran látogatják őket a méhek. A virágzás után hüvelyszerű termést hoz, amelyben apró, kerek magvak fejlődnek. A rukkola erőteljes aromája miatt leginkább friss salátákhoz, szendvicsekhez, pizzákra szórva, tésztákhoz, pesto alapként vagy húsételek mellé használatos. A leveleket nem főzik hosszasan, mivel könnyen elveszítik ízüket és vitamintartalmukat. Legjobb közvetlenül fogyasztás előtt hozzáadni az ételekhez. Táplálkozás-élettani szempontból a rukkola rendkívül értékes zöldségféle. Gazdag C-vitaminban, A-provitaminban, vasban, kalciumban és antioxidánsokban. Mustárolaj-glikozidokat is tartalmaz, amelyeknek enyhén antibakteriális és emésztésserkentő hatást tulajdonítanak. Jelentős klorofilltartalma miatt vértisztítóként is ismert a népi gyógyászatban.