A Microgreen Farm-Komárno egy startup vállalkozás, mely őstermelői formában működik. Ez egy családi vállalkozás melynek alapító tagjai édesapám Szabó József, hugom Szabó Eszter és jómagam Liszka Edina.
Mindegyikünk a maga tudásához mérten lássa el a feladatait.
A mikrozöldség termesztésnek fő célja az volt, hogy gyermekeink egészséges ténylegesen bio és organikus zöldséghez jussanak. Aztán gondoltunk egyet és úgy gondoltuk, hogy miért ne élvezhesse más is a mikrozöldségek jótékony hatását. Elindultunk :) kitermeltük az első tálcáinkat, learattuk és kimentünk a termelői piacra és teljesen meglepődve konstatáltuk, hogy az emberek ezt szeretik és igényük van rá. Így alakult, hogy ma már 10-15 fajta mikrozöldségünk van kínálatban. A helyi éttermek zömét is ellátjuk mikrozöldséggel.
Nagyon szeretjük a munkánkat és a növények fejlődésének ívét, míg az elvetett mag a növési ideje után bekerül a dobozba. Rengeteg pozitív visszajelzést kapunk a gasztronómiai vonalon is, ami számunkra nagyon nagy etanol.
Reméljük, hogy munkánk és szeretetünk gyümölcse másnak is örömet hoz akár egy szendvics elfogyasztása közben, vagy egy paprikás krumpli elfogyasztásakor.
De, hogy mi is a mikrozöldség? ?
A mikrozöldségek, ahogy a nevük is utal rá, kis méretű növények, melyeket az első sziklevelek megjelenése után aratunk le. Vitamintartalmuk, különleges ízük miatt szívesen fogyasztjuk őket, és nem utolsó sorban igazán dekoratívan mutatnak a tányéron is. Szuper kiegészítői lehetnek salátáknak, leveseknek, főzelékeknek egyaránt.
Az ehető fiatal zöldeket különféle zöldségek, gyógynövények vagy egyéb más növények magjaiból növesztjük. Méretük 3-15 cm közötti fajtától függően. A szárat a betakarítás során közvetlenül a talajvonal (esetünkben kókuszrost) felett vágjuk le, így a teljes szárrész és a levelek is a tányérunkra kerülhet. A mikrozöldek gazdagok A-, B-, C-, E- és K-vitaminban, valamint béta-karotinban is. A mikrozöldségek kb. ötször több vitamint tartalmaznak, mint ugyanazon növények teljesen kifejlett példányai. Magas az ásványianyag és nyomelemtartalmuk is. Hozzájárulnak az egészségünk megőrzéséhez.