Egy látványos megjelenésű, bokros növekedésű chili fajta, amelyet elsősorban díszítőértéke miatt tartanak, ugyanakkor termése ehető és közepesen csípős. A növény a Capsicum annuum fajba tartozik, és különleges lombozatáról, valamint színváltós terméseiről ismert. Alacsony, kompakt termetű növény, általában 30–60 cm magasra nő, ezért kiválóan alkalmas balkonládába, dézsába vagy kertszegélybe. Levelei sötétlilák, szinte fekete árnyalatúak, különösen akkor, ha sok napfényt kapnak. Ez a sötét levélszín nemcsak ritka a paprikafajták között, hanem különösen dekoratívvá is teszi a növényt. A paprika apró, lilás színű virágokat hoz, amelyek jól illeszkednek a sötét lombszínhez, és nyár közepétől őszig rendszeresen nyílnak. A virágokat követően megjelenő termések kicsik, kúpos vagy enyhén gömbölyded alakúak, éretlenül fényes fekete vagy mélylila színűek, majd az érés során élénk pirosra színeződnek. Ennek a színváltásnak köszönhetően a növényen egyszerre lehetnek jelen fekete, lila és piros paprikák, ami különösen esztétikus, intenzív látványt nyújt. A paprika termései vékony húsúak, enyhén füstös, gyümölcsös ízűek, és közepesen erős csípősségűek – általában 10 000 és 30 000 Scoville-egység (SHU) közötti értéket mutatnak, ami erősebb, mint egy jalapeño, de nem tartozik a legcsípősebb chilik közé.
A jalapeño egy közepesen csípős chili paprika, amely világszerte az egyik legismertebb és legnépszerűbb fajtának számít. A növény a Capsicum annuum fajhoz tartozik, és eredetileg Mexikóból származik, nevét a Veracruz állambeli Xalapa (spanyolul: Jalapa) városról kapta. A jalapeño közepes termetű, bokros növekedésű, melegkedvelő növény, amely ideális körülmények között akár egy méteres magasságot is elérhet, és egyetlen növény több tucat termést is hozhat a szezon során. A jalapeño termése általában 5–9 cm hosszú, hengeres alakú, tompa végű, enyhén barázdált felületű, és vastag húsú, ami roppanós, lédús állagot eredményez. Színe az érési folyamat során zöldből élénk pirosra változik. A zöld jalapeño íze enyhén gyümölcsös, friss, közepesen csípős, míg a piros, érettebb változat édeskésebb, és gyakran valamivel erősebb is. A paprikák csípőssége a termesztési körülményektől, az öntözéstől és az érettségi állapottól is függ, de általában 2 500 és 8 000 közötti értéket ér el a Scoville-skálán, ami jól kiegyensúlyozott erősséget jelent: érezhető, de nem túlzottan égető.
A tulipán chili egy közepesen csípős paprika, amelyet gyakran használják szószok, saláták és marinádok ízesítésére, mivel élénk színével és kellemesen csípős ízével gazdagítja az ételeket.
Szárazságtűrő cseresznyepaprika. Szabadföldi termesztésre alkalmas. Cseresznyealakú termése erősen csípős ízű, zöldből pirosra érő. Ételízesítésre, savanyításra kiváló.
Folytonnövő típus, szabadföldi termesztésre ajánlott fajta. Termése apró, hosszú, hegyes, csípős, csüngő. Középzöldből pirosba érő, tömege 9-10 g. Felfűzésre, ételízesítésre alkalmas. Súly: kb. 0,4 g.
A csípős alma paprika hasonlóan kicsi és kerek, mint az édes változata, de erősebb, csípős ízű. Főként savanyítva vagy fűszerként használják különféle ételekhez.
Az édes alma paprika egy kis méretű, kerek formájú, enyhén édes ízű paprika, mely gyakran sárga vagy piros színben kapható. Fogyasztható nyersen, savanyítva vagy különféle ételek ízesítésére.
Finom ízű, bőtermő, folytonnövő fekete koktélparadicsom. Egy fürtben 10-12 szem van. A bogyó színe bordó feketés árnyalattal, átlag tömege 15-20 g. Betegségre ellenálló fajta.
Determinált növekedésű, igen korai érésű hibrid. Egyidőben érő bogyói középnagyok, kemények, megnyúlt gömb alakúak, súlyuk 70-80 g. Igen jó ízű, jól szállítható.
Nagy, húsos, lédús, ízletes paradicsom (a termés átlagtömege 400-450g). Friss fogyasztásra és befőzésre egyaránt kiváló.
A termesztett paradicsomok közül a legnagyobb bogyóval rendelkezik. Bogyómérete 250g-500g-ig terjed, nem ritka az 1000g feletti termés. Alakját tekintva nem teljesen kerek, néha szabálytalan, gerezdes, felületi bordákkal rendelkező bogyókat terem. Állaguk húsos, de nem kásás, héjukkal együtt szinte szétolvad a szájban, kevés magjuk van. Zamatosak, nem savasak, héjuk vékony.
A Promyk egy körülbelül 80-120 cm magasra megnövő bokorfajta. Egyenként legfeljebb 80 grammos, kerek, lapos, piros paradicsomothoz létre. A gyümölcsök gyakran egyenetlen méretűek. Lédús gyümölcsök régimódi paradicsom ízzel.